Zobraziť Košík „Múka gaštanová BIO 350g“ bol pridaný do košíka.
muka-cirokova-hladka-biela-300g

Múka ciroková hladká biela 300g

1.23 s DPH

Cirok patrí medzi obilniny pestované odpradávna, jeho história siaha až do starého Egypta. Dnes je rozšírený na všetkých kontinentoch, pričom najlepšie sa mu darí v Amerike a v Afrike.

Množstvo:

Popis

Cirok patrí medzi obilniny pestované odpradávna, jeho história siaha až do starého Egypta. Dnes je rozšírený na všetkých kontinentoch, pričom najlepšie sa mu darí v Amerike a v Afrike.
Z nutričného hľadiska je cenený pre svoj vysoký podiel bielkovín, aminokyselín a ako zdroj kvalitných sacharidov.
V USA sa prezýva pšenica celiatikov.

Z biologicky cenných látok v ciroku je cenný obsah fenolických kyselín, ktoré sú zastúpené kyselinou protokatechovou, hydroxybenzoovou, vanilovou, kávovou, ferulovou a škoricovou. Tieto kyseliny sú významné pre svoje vysoké antioxidačné vlastnosti.
Z minerálnych látok je v ciroku zaujímavý obsah fosforu, horčíku, železa, zinku, medi, mangánu, molybdénu a chrómu.
Cirok ďalej obsahuje vitamíny B1, B6, beta karotény, folacín, kyselinu pantotenovou, ktorá je dôležitá pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľná pre syntézu hormónov.

Hoci podiel bielkovín u ciroku značne kolíše v závislosti na druhu a podmienkach kultivácie, priemerne dosahuje cca 12%. Podobne je na tom napríklad Quinoa, či Amarant. Podobne ako tieto pseudoobilniny aj cirok obsahuje esenciálnu aminokyselinu lysín, ktorý sa v rastlinnej ríši vyskytuje pomerne vzácne a ktorá je zásadná pre správny rast a vývin mladého organizmu.
Proteíny obsiahnuté v ciroku sa svojím zložením približujú kvalite živočíšnej bielkoviny a svojou biologickou hodnotou predbehne i mlieko a sójové bôby. Navyše vďaka svojej špecifickej štruktúre nie je tak alergénny ako napríklad sója.

Cirok je nielen dobrým zdrojom bielkovín, ale tiež vlákniny (25%).

Použitie: Má neutrálnu chuť a výborné vlastnosti pečenia. Predstavuje tak ideálne surovinu pre prípravu pečiva pre celiatikov ako je chlieb, pizza, najrôznejšie druhy trených báboviek, sušienok a muffinov.
V akomkoľvek recepte je možné nahradiť až 60% bežnej múky múkou z ciroku.

Zloženie: ciroková múka biela

 

Nutričné hodnoty na 100g produktu:

Energia 1459kJ / 347kcal

Tuky 1,9g
– z toho Nasýtené mastné kyseliny 0,25g
Sacharidy 72,4g
– z toho Cukry 0g
Bielkoviny 10,2g
Soľ 0,05mg

 

Krajina pôvodu: Česká Republika

Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie

Pridajte svoju recenziu